Statsministern tala om mänskliga rättigheter i Iran!

Kära statsminister Stefan Lövfen,   

Ni är välmedveten om det mörka läget för mänskliga rättigheter i Iran. I samband med din resa till Iran vill vi uppmärksamma dig på den allt värre situationen för Yârsâniers mänskliga rättigheter i Iran.   

Yârsâniers ‘Vänskaps tro’ (Dîn-e Yârî) har sitt ursprung i förislamiska Iran och Irak, och har på av grund sin tro länge förföljts och förtryckts. idag har Yârsânier tre val i Iran: att konvertera till Shia Islam och få ta del av viss  medborgerliga rättigheter, att fortsätta leva utan sina universella mänskliga rättigheter, eller att lämna landet. Antalet Yârsânier som sökte asyl i Sverige under hösten 2015 var avsevärt hög.

Yârsâniernas grundläggande mänskliga rättigheter har lagligt förnekats av den islamiska regimen i Iran. Detta brott har redan varit uppmärksammat och förvarnat av flera internationella människorättsorganisationer; UNHRC (Rapport 2002), Amnesty International (Rapport, dec. 2004, och sep. 2007, 2008).    

Artiklarna 12 och 13 i den islamiska konstitutionen i  Iran definierar en iransk medborgare efter religiös tillhörighet. Därför bara muslimer och anhängare av de erkända religiösa minoriteterna har begränsad rätt till sina medborgerliga rättigheter. Yârsânier varken erkänns som en skola inom Islam eller som en religiös minoritet i Iran. Sedan 1979 och efter den so-kallade ”islamiska revolutionen” i Iran har många Yârsânier mördats, fängslats och hundratals blivit tvungna att lämna landet. Utöver Islamiska grundlagen vilken berövar Yârsânier deras universella mänskliga och medborgerliga rättigheter Gozinesh ["ideologisk urval”] är en annan politisk-ekonomisk mekanism, som förhindrar Yârsânier att få anställning inom den offentliga sektorn.    

Yârsânier har diskriminerats i högsta grad och förnekats sina grundläggande medborgerliga rättigheter, t.ex. rätten till nominering till en lagstiftande organ eller delta i statens politiska system, rätten att etablera och organisera icke-statliga organisationer, rätten att utöva sin religiösa praxis öppet, rätten till högre utbildning och värst av allt rätten till anställning inom den offentliga sektorn.  Gozinesh, utan tvekan är en av de mest grundläggande utmaningarna och hinder för Yârsânier i det dagliga livet i Iran. Allteftersom det skapar ojämlikhet i tillgång till offentliga medel och sociala möjligheter. Detta har lämnat svåra spår och ödelagt dagliga liv för Yârsânier i samhället.  
   

Vi, svenska medborgare med yârsânisk bakgrund, vill påminna er om att insistera på universella mänskliga rättigheter av all Iranier, och uppmuntra den Islamiska republiken i landet att rättsligt erkänna Yârsâniers grundläggande medborgerliga rättigheter och sluta med förnekande av deras rätt till en icke-islamisk religion och tro.   

 

Vi som står bakom denna petition

Yârsân riksförbundet i Sverige

Dr. Faraidoun Moradi  människorättsaktivist


Yârsân riksförbundet i Sverige och Faraidoun Moradi människorättsaktivist    Kontakta namninsamlingens skapare

Din e-postadress kommer inte att publiceras på vår webbplats. Insamlingens upphovsman kommer dock att se alla upplysningar du lämnar på detta formulär.

Du kommer att få ett e-postmeddelande med en länk för att bekräfta din signatur. Vänligen kolla din inkorg (och skräppostmapp).